top of page

Meta Açıklama Nasıl Yazılmalıdır?

SEO uyumlu içerik yazarlığı yapıyorsanız veya bir web sitesine sahipseniz mutlaka duymuş olduğunuz kelimelerden biri meta açıklamadır.


Meta açıklaması içeriğimizi web sitesine yayınlarken yazmamız gereken ve içeriğimizin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak bir metindir.


Google’da arama yaptığımızda karşımıza çıkan sitelerin başlıklarının altında o içerikte ne olduğunu bize daha girmeden anlatan kısım meta açıklamadır.


Gelin, meta açıklama ne demektir ve meta açıklama nasıl olmalıdır konularını konuşalım.


Meta Açıklama Nedir?

Meta açıklama, sitenizin veya yazdığınız içeriğin kısa bir özetini içeren, ziyaretçiye o sitede veya içerikte ne bulabileceklerini daha sayfaya giriş yapmadan önce gösteren HTML ögelerdir.


Google arama sıralamalarında meta açıklamayı gösterdiğinden dolayı içeriğinizin arama sonuçlarında çıkabilmesi için meta description alanına ne yazacağınız önemlidir.


Meta açıklaması hazırlarken belirli kurallara uymanız gerekir:


· Karakter Sayısı: Meta açıklaması 50-160 karakter olması gerekir. Ancak bu karakter sınırlaması içinde yazacağınız metinler SEO anlamında olumlu etki bırakacaktır.


· Anahtar Kelime Kullanımı: İçeriğinizin odak anahtar kelimesi meta açıklamada ve başlık kısmında geçirmeniz yazınızın veya sitenizin daha üst sıralarda yer almasını kolaylaştıracaktır.


· Google Algoritmasına Uygunluk: Google algoritması, hem SEO çalışmalarında hem de içerik üretiminde dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bundan dolayı meta açıklama yazısı yazarken de Google algoritmalarına uygun bir metin oluşturmamız gerekir. Meta açıklama, o sayfaya tıklanılmasını sağlamalıdır.


Google algoritması her sayfanın ayrı ve kopya olmamasına dikkat eder. Bundan dolayı web sitenizin her sayfasına ayrı ve özgün meta açıklamalar yazmanız gerekir.


Başarılı Bir Meta Açıklama Nasıl Olmalıdır?

Meta description basit görünse bile web siteniz için etkisi uzun soluklu ve organik olacak bir yöntemdir. Bunun için etkili bir meta açıklamanın nasıl olması gerektiği öğrenilmelidir.


1. Karakter Uzunluğuna Dikkat!

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi meta açıklama 50-160 karakterden oluşan bir metindir. Daha uzun yazsanız bile arama sonuçlarında ancak bu kadarlık kısmı görünecektir. Bu durum da arama sonuçlarında görünüm açısından kirlilik oluşturacaktır.


2. Sade ve Etkili Bir Metin

Karakter kısıtlamasından kaynaklı olarak uzun uzun cümleler yazamayacağımız, yazsak bile okuyucuyu sayfaya çekemeyeceğimiz ortadadır. Aslında içeriklerinizi oluştururken de kullandığımız bu metod ile okuyucuya bu yazının daha fazlasının o sayfada olduğunu ve bu sayfaya girmesi gerektiğini anlatmamız gerekmektedir.


Sade, akıcı ve ilgi çekici kelimeler ile içeriğinizi kısa bir şekilde anlatabilmeli ve bu sayede de müstakbel ziyaretçiyi sayfaya çekmeliyiz.


3. Eyleme Geçirici Bir Metin

Metin hazırlanırken okuyucuyu harekete geçirici sözcükler kullanmak her zaman daha iyi olacaktır. Bu yöntem daha çok e-ticaret siteleri için geçerlidir.


Ürün sayfalarının meta açıklamalarında ürün fiyatından, ürünün varyasyonlarından en önemlisi kampanyalardan bahsederek tüketiciyi sayfanıza çekebilirsiniz.


4. Odak Anahtar Kelime Olmalı

Anahtar kelimelerin içeriğimizde yer alması kadar önemli bir husus da meta açıklama kısmında yer almalarıdır. Bu durum Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanızı sağlayacaktır.


Odak anahtar kelimeler ile oluşturulan bir meta açıklama ile tıklama oranlarınız da artacaktır. Aynı zamanda anahtar kelime meta açıklama kısmında bold şeklinde görüneceğinden dolayı okuyucunun ilgisini daha fazla çekecektir.



Comments


Bazen Bülten Gönderiyorum

Teşekkürler!

© 2022 - 2023 by Fatma Acar. Diginty Dijital Ajans Tarafından Desteklenir.

bottom of page