top of page

Akıcı Yazı Yazma Teknikleri

Kitap okuma alışkanlığınız var mı? Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de her 4 kişiden 1’inin kitap okuma alışkanlığı var. Yani Türkiye’nin pek de kitap okuma alışkanlığı yok diyebiliriz. Bu alışkanlığa sahip olamamamızın sebeplerinden biri odak süremizin kısalması ve kitapları akıcı bir şekilde okuyamamamızdır.


Eğer kitap okuma rutinimiz yoksa günlük hayatımızda en çok okuduğumuz şeyler sosyal medya ve web site içerikleridir. Bu içerikler de dijital ekranda beliren bildirimler ile büyük bir rekabet içindedir.


Biz SEO uyumlu içerik yazarlarının bir görevi de bu renkli ve dikkat dağıtıcı bildirimler ile rekabet edebilecek yazılar yazmaktır.


Peki bir yazı hangi özelliklere sahip olduğunda dış etkenlerle rekabet edebilir?

  1. Özgün Yazılmışsa

  2. İlgi Çekici Yazılmışsa

  3. Akıcı Yazılmışsa


Bir metnin özgün bir dil ile yazılması onu diğer metinlerden daha ön plana çıkartacaktır. Bu sayede okuyucu o metnin içerisinde kalabilecektir. Metnin ilgi çekici olması ise dış etkenlerle mücadelesinde kalkan rolü oynayacaktır.


Ancak metnin sadece bu özelliklere sahip olması kullanıcının o içeriği okuması için yeterli değildir. Ayrıca metnin akıcı bir dil ile yazılmış olması gerekir.


Gelin bu yazımızda bir metni akıcı hale getirme ipuçlarından bahsedelim.


Bir Metin Neden Akıcı Olmalıdır?

SEO uyumlu içerikler web sitelerinde yayınlanır. Bir kullanıcı telefonundan veya bilgisayarından o içeriğe tıkladığında sadece yazı ile karşı karşıya gelmez. Örneğin site içerisinde yer alan reklamlar, telefonuna diğer uygulamalardan gelen bildirimler okuyucunun dikkatini içerikten uzaklaştırır. Bundan dolayı da okuyucu içerikten verimini alamaz ve sayfadan hızlıca çıkar.


akıcı yazı yazma

Ancak yazı akıcı olursa dış etkenler okuyucunun dikkatini dağıtmaz ve okuyucu o sayfada daha uzun süre bulunabilir. Yani bir içeriğin akıcı olması iki şeyi etkiler:


  1. Kullanıcı Dostu Anlamında

    Bir web site hem tasarımı hem de içerikleri ile kullanıcı dostu olmalıdır. Bir yazının okuyucu dostu olması için gerekli özelliklerden biri de akıcı olmasıdır. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi yazdığımız yazılar hem rakip içerikler ile hem de okuyucunun çevresinde olan dış etkenler ile rekabet etmektedir.

    Yazımızın diğer içeriklerden ön plana çıkması için özgün ve ilgi çekici olması gerekir. Ancak dış etkenlerle olan savaşı da kazanmak istiyorsak yazımızı akıcı hale getirmemiz gerekir. Bu sayede okuyucu yazımızı okuyarak sayfada daha uzun süre bulunabilir.


  2. SEO Anlamında

    Kullanıcı dostu olmak ile SEO birbirinin yoldaşıdır. Çünkü kullanıcı dostu bir web site, SEO anlamında daha başarılıdır. Bundan dolayı yazımızın okuyucu dostu olması SEO anlamında da başarı getirecektir.

    Ayrıca bir kullanıcının sayfada uzun süre durması veya hızlıca o sayfadan ayrılmaması SEO’yu etkileyen etkenlerdendir. Bir kullanıcı sitede ne kadar uzun durursa o site diğer kullanıcılara da o kadar önerilecek ve SERP analizlerinde ön sıralara çıkacaktır.


Bir Metnin Akıcı Olmasında Neler Etkendir?

  1. Cümle Uzunlukları

    Yıllar önce bir araştırma yapılmış. Bir paragraftaki ortalama cümle uzunluğu 8 kelimeden az olduğunda okuyucular anlatılan hikayenin veya verilmek istenen bilginin yüzde yüzünü anlıyormuş. Paragrafta yer alan cümle uzunluğu 14’e çıktığında bilginin %90’ına yakınını anlıyorlarmış.


    Yapılan araştırmaya göre kimse uzun cümle okumuyor, okusa da anlamıyor diyebiliriz. Zaten bir okuyucudan dijital ortamda uzun uzadıya cümleler okumasını bekleyemeyiz.


    Çünkü hedef kitlemiz kim olursa olsun dijital kullanıcıları aradıkları bilgiyi kolay bir şekilde bulmak isteyeceklerdir. Bilgiye kolay ulaşmak da okuyucu dostu bir yazıdan geçmektedir. Okuyucunun bilgiye kolayca ulaşması için de cümlelerin kısa ve net olması gerekmektedir.


  2. Paragraf Uzunlukları

    Aynı araştırma sonuçlarından biri de paragrafta yer alan 43 kelimelik cümleler olduğunda anlama oranı %10’un altına düştüğüdür. Yine aynı sebeplerden dolayı paragrafın uzun olması öncelikle okuyucuda metne karşı önyargı oluşturacaktır. “Bu metin çok uzun, şuan bunu okuyamayacağım.” diyerek okuyucu sayfadan çıkacaktır.


    Bunun için hazırlanan yazının kısa paragraflar şeklinde yayınlanması önemlidir.


  3. Paragraf Hizalama

    Biliyorsunuz ki Word dosyalarında 4 çeşit paragraf hizalama vardır. Bunlar; sola hizala, ortala, sağa hizala ve iki yana yasladır.


    Yeni bir Word dosyasın açtığınızda yazınızın sola hizalı şekilde yazıldığını fark edersiniz. Bunun sebebi de gözlerimizin sola hizalı yazıları daha kolay okuyabilmesidir.


    akıcı yazı yazma teknikleri

    Paragraf hizalama, metnin akıcılığını etkiler. Gözlerinizin kolay okuduğu bir metin akıcı bir metindir. Bundan dolayı genellikle metinlerde sola hizala özelliği kullanılır.


  4. Font Seçimi

    Seçtiğimiz yazı fontu okumayı zorlaştırmamalıdır. Aksi takdirde okuyucu o yazıyı okumadan sayfadan çıkacaktır. Bunun için yazımıza ve hedef kitlemize en uygun yazı fontu seçilmelidir.


    Yazı fontu ile ilgili daha fazla bilgi için Yazı Fontu Seçimi başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.


  5. Font Büyüklüğü

    Seçilen yazı fontu kadar yazının büyüklüğü de önemlidir. Font büyüklüğü hem bilgisayardan hem de telefondan o yazıyı okumaya çalışan bir okuyucuya okuma kolaylığı sağlamalıdır.


    Örneğin bilgisayardan yazının okunabilmesi için font büyüklüğü yüksek olmalıdır. Ancak seçeceğimiz font büyüklüğünün sınırı telefondan yazıyı okuyabilmemizi de sağlamalıdır. Aşırı font büyüklükleri de bu sefer yazının telefondan okunmasını zorlaştıracak, okuyucu her iki-üç satırda bir sayfayı aşağıya doğru kaydırmak zorunda kalacaktır. Bu da okuyucunun metnin bütününe hakim olamamasına sebep olur.


  6. Terim Kullanımı

    Yazdığımız içeriklerin okuyucuları her zaman o konunun içerisinden kişiler olmayacaktır. Örneğin hukuk alanında yazılan yazılar her zaman hukukçular tarafından okunmayacaktır. Bundan dolayı da içeriğimizi herkesin anlayabileceği bir şekilde yazmamız gerekir.


    Terimler gerekli olmadığı durumlarda kullanılmamalıdır. Kullanıldığı zaman ise açıklamasının yapılması gerekir. Aksi takdirde okuyucu okuduğu metinde her iki cümlede bir terim ile karşılaşmış olacak ve okuduğunu anlamayacaktır. Anlamadığı içerikte de uzun süre durmayacaktır.


Akıcı Yazı Yazmak İçin 6 İpucu

Yukarıda bir metnin akıcı olmasında nelerin etkili olduğunu açıklamıştım. Bu etkenler iyileştirildiğinde metnimiz akıcı bir hale gelecektir. Cümle ve paragraf uzunlukları kısaltıldığında, uygun font seçimi yapıldığında ve o konu ile ilgili bilgisi olmayan birinin bile anlayabileceği bir şekilde yazıldığında metnimiz akıcı olacaktır.


O zaman bir metnin akıcı olmasına etki eden etkenleri iyileştirmek için ipuçları şunlardır:


  1. Gereksiz Kelime ve Cümle Kullanımından Kaçının.

    Cümlelerinizi uygun uzunlukta yazmaya dikkat etmelisiniz. Gereksiz kelimeler kullanarak cümlelerin uzatılması okuyucunun içerikten çıkmasına sebep olacaktır.


  2. Cümle Yapısını Değiştirin.

    Sürekli aynı yapıda, aynı fiil ile sonlanan cümleler kullanmamaya özen göstermelisiniz. Metninizde ara ara devrik cümleler kullanmak, bağlı cümleler kullanmak metnin daha anlaşılır ve akıcı hale gelmesini sağlayacaktır.


  3. Paragraf Düzenine Dikkat Edin.

    Bir paragrafta sadece bir konu üzerinde durun. Başka bir konuya geçtiğinizde tekrardan paragraf yapın. Bu sayede paragraf uzunluklarını da kolaylıkta denetleyebilirsiniz.


  4. Bağlaç Kullanımına Önem Verin.

    “Ancak, fakat, ama…” gibi bağlaç kullanarak cümleler arası geçişi akıcı hale getirebilirsiniz.


  5. İçeriği Oluşturduğunuzda Sesli Bir Şekilde Okuyun/Okutun.

    Bu konuda verebileceğim ilk tavsiye metninizi hazırladığınızda zamanınız varsa bir gün, yoksa birkaç saat metnin üzerinde yatmaktır. Tabi mecazi anlamda…


    Metnin üzerinde yatmak, hazır olan metninizi denetleyebilecek biri olmadığı zamanlarda yapmanız gereken bir şeydir. Hazırladığınız metni bir başka kişiye okuttuğunuzda o kişi yazdığınız cümleleri, konuyu bilmediği için daha objektif olabilir.


    Ancak siz metni yazış şeklinizi, ne anlatmak istediğinizi bildiğiniz için metni hazırladıktan sonra bir süre o metin ile ilgilenmeden yani metnin üzerinde yatmadan hemen okuma aşamasına geçerseniz objektif olamazsınız.


    Çünkü siz ne anlatmak istediğinizi bilirsiniz. Bundan dolayı da hemen okuma aşamasına geçtiğinizde metnin uygun akışta olduğunu zannedebilirsiniz.


  6. Yapay Zekadan Yardım Alın.

    Çağ yapay zeka çağı olduğuna göre yapay zekadan en fazla verimi almamız gerekir. Metinlerimizi akıcı hale getirmek için de yapay zekadan yardım alabilir. Bu sayede zamandan da tasarruf ederek kolaylıkla metinlerimizi akıcı hale getirebiliriz.


Bütün bu teknikleri metninize uyarlayarak akıcı yazı yazma işlemini tamamlamış olursunuz. Akıcı bir yazı ile SEO anlamında daha güçlü bir içerik elde ederek sitenize daha fazla yarar sağlayabilirsiniz.

 
 
 

Comments


Bazen Bülten Gönderiyorum

Teşekkürler!

© 2022 - 2023 by Fatma Acar. Diginty Dijital Ajans Tarafından Desteklenir.

bottom of page