Yazı Fontu Seçimi
- Fatma acar
- 23 Şub
- 2 dakikada okunur
Kullanıcı bir arama yaptı ve bizim sayfamız ilk sırada çıktı diyelim. Kullanıcı sayfaya tıkladı. Peki kullanıcıyı sayfamızda tutmak için neler gereklidir?
Gelin biraz da metin yazarlığının göz alıcı kısmından bahsedelim.
SEO uyumlu içerikler sitenizin üst sıralara çıkmasını sağlamada yardımcı rol oynar. Yani sitenizde SEO uyumlu içeriklerin var olması sitenizin üst sıralara çıkması için yeterli değildir. Ayrıca kullanıcıların yazdığınız yazıyı ilgi çekici bulması ve sayfada daha fazla kalması gerekir. Ancak kullanıcının sayfada kalmasını sağlamak için sadece yazı yeterli değildir. Sayfanın iyileştirilmesi gerekir.
Peki neler yapılabilir?
Bu yapılacakların başında ilk olarak web tasarım gelir. Yani web siteleri kullanıcı dostu bir tasarım ile tasarlanmalıdır. Yazınız ne kadar iyi olursa olsun, sayfanız arama sonuçlarında ilk sıraya çıkıyor olsa bile web site tasarımının kullanıcı dostu olmaması veya göze hitap etmemesi kullanıcıyı direkt sayfadan çıkmasına sebep olacaktır. Ancak bu konu benim bilgi alanıma girmediği için sözü web tasarım uzmanlarına bırakalım.
Biz gelelim yazı kısmına. Öncelikle yazımızın açık bir dil ile akıcı bir şekilde yazılması gerekir ki kolay bir şekilde okunabilsin. Ancak yazımızın okunabilmesine etki eden bir diğer etken ise yazı fontlarıdır.
Peki nedir bu yazı fontları?
Font, en basit tanımıyla yazı şekilleridir. Biz blog yazılarımız için bahsediyoruz ancak font ayrıca logo, web site tasarımı gibi alanlarda da önemlidir.
Font Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Yazıyı Kolayca Okunabilir Kılın.
Biliyoruz ki birçok yazı fontu bulunmaktadır. Ancak hangi sektörde yazı yazıyor olursak olalım kullanıcı sayfaya girdiğinde gözünü yormayacak bir yazı fontu ile karşılaşmalıdır. Çünkü zaten dikkat odağımız çok azaldı. Bir de bildirim veya reklamlar ile kafamızın karışabileceği bir ortamda kullanıcı olarak yazıyı daha kolay okuyabilmemiz gerekir. Hal böyle olunca seçeceğimiz font okumayı kolaylaştırmalıdır.
2. Sektöre Uygun Fontlar Seçin.
Kişisel blog sitesinde kullanacağınız bir yazı fontu ile resmi bir site için kullanacağınız yazı fontu birbirinden farklıdır. Örneğin resmi bir web sitesi serif yazı tipi kullanılması kullanıcıda daha ciddi bir izlenim sunacaktır.
3. Yazı Boyutuna Dikkat Edin.
Font seçiminin önemi kadar seçtiğimiz fontun boyutu da önemlidir. Çünkü gerçekten sektöre uygun ve okunabilir bir font seçmiş olabilirsiniz ancak yazı boyutunun küçük olması da kullanıcının o sayfadan çıkmasına sebep olacaktır. Yine aşırı büyük boyutlarda da yazı bütünlüğü göze hitap etmeyeceğinden dolayı kullanıcı da olumsuz etki bırakır. Bundan dolayı en uygun yazı boyutunun seçilmesi gerekir.
4. Vermek istediğiniz mesajı belirleyin.
Her bir fontun okuyucuya sunacağı mesaj farklıdır. Bundan dolayı hedef kitlenize sunmak istediğiniz mesajı belirleyerek buna uygun font seçimi yapmalısınız. Örneğin Times New Roman güvenilirlik ve ciddiyet sunar. Bunun için de dilekçelerde kullanılır. Ya da Calvin Klein markasının logosunda kullanılan Bodoni fontu lüksü temsil eder. Bu da markanın lüksünü ön plana çıkartır.
Yani aslında seçilen yazı stili ile kullanıcıya bir şey anlatırsınız. Bu anlatacağınız şey her ne ise buna uygun yazı stili seçilmelidir.
Bu sayede sayfaya giren kullanıcı yazımızı daha hevesli okuyabilir ve bu da kullanıcının o sayfada daha uzun süreler kalmasını sağlar.
Yazımızı hem içeriden hem de görünüş olarak en iyisi haline getirdiğimizde bu SEO anlamında daha güçlü içeriklerin oluşmasını sağlayacaktır. Bundan dolayı yazınıza en iyi yakışacak yazı fontunu seçmeyi unutmayın.
Comments